Stowarzyszenie spożywania orzechów z całkowitą i specyficzną dla przyczyn śmiertelnością AD 2

Badania te dostarczają powtarzalnych miar diety (w tym oddzielne dane na temat orzeszków ziemnych i orzechów z drzew orzechowych), obszerne dane na temat znanych lub podejrzewanych zmiennych zakłócających, 30 lat obserwacji i dane dotyczące ponad 27 000 zgonów w celu analizy. Metody
Badana populacja
Badanie zdrowia pielęgniarek (NHS) jest prospektywnym badaniem kohortowym obejmującym 121 700 pielęgniarek z 11 stanów USA; Uczestnicy zostali przyjęci w 1976 roku. Badanie follow-up (HPFS) dla lekarzy specjalistów jest prospektywnym badaniem kohortowym obejmującym 51 529 lekarzy ze wszystkich 50 stanów, zarejestrowanych w 1986 roku. Kolejne ankiety są wysyłane co dwa lata w celu aktualizacji informacji dotyczących zdrowia i stylu życia. Wskaźnik kontynuacji przekracza 90% w każdym cyklu 2-letnim dla obu kohort.
W tej analizie zdefiniowaliśmy linię podstawową jako rok pierwszego zatwierdzonego kwestionariusza częstotliwości dla żywności w każdym badaniu – 1980 dla NHS i 1986 dla HPFS. Na początku badania 92 688 kobiet w NHS i 49 934 mężczyzn w HPFS wypełniło kwestionariusz dietetyczny. Wykluczyliśmy 5611 kobiet i 5939 mężczyzn z historią raka, chorobami serca lub udarem; 1113 kobiet i 340 mężczyzn, którzy nie przekazali informacji na temat spożycia orzechów; oraz 9280 kobiet i 1157 mężczyzn, którzy nie dostarczyli informacji na temat pomiarów antropometrycznych lub aktywności fizycznej. Ostateczne analizy obejmowały 76 464 kobiety w NHS i 42 498 mężczyzn w HPFS.
Autorzy ponoszą pełną odpowiedzialność za analizę i interpretację danych w tym badaniu. Fundatorzy badania nie mieli żadnej roli w jego projektowaniu ani prowadzeniu; w gromadzeniu, zarządzaniu, analizie lub interpretacji danych; lub w przygotowaniu, przejrzeniu lub zatwierdzeniu manuskryptu. Badanie zostało zatwierdzone przez komitety ds. Ludzkich w Brigham and Women s Hospital i Harvard School of Public Health, a wszyscy uczestnicy wyrazili pisemną świadomą zgodę. Ponadto badanie zostało zatwierdzone przez Departament Zdrowia Publicznego ds. Zdrowia Publicznego w Connecticut, a niektóre dane wykorzystane w badaniu uzyskano z Departamentu Zdrowia Publicznego w Connecticut.
Ocena żywieniowa
Pobór pożywienia mierzono za pomocą zatwierdzonych kwestionariuszy częstotliwości żywności podawanych co 2 do 4 lat. W ankietach dietetycznych z lat 1980 i 1984 zapytaliśmy uczestników, jak często spożywali porcję orzechów (porcja, 28 g [1 oz]) w poprzednim roku: nigdy lub prawie nigdy, jeden do trzech razy w miesiącu, raz tydzień, dwa do czterech razy w tygodniu, pięć lub sześć razy w tygodniu, raz dziennie, dwa lub trzy razy dziennie, cztery do sześciu razy dziennie lub więcej niż sześć razy dziennie. W kolejnych kwestionariuszach dietetycznych pytanie dotyczące orzechów zostało podzielone na dwie części: orzeszki ziemne i inne orzechy. Całkowite zużycie orzechów określono jako spożycie orzeszków ziemnych i innych orzechów
[więcej w: anatomia palpacyjna Warszawa Śródmieście, anatomia palpacyjna, metamina ]

Powiązane tematy z artykułem: anatomia palpacyjna bombki styropianowe metamina