Stowarzyszenie spożywania orzechów z całkowitą i specyficzną dla przyczyn śmiertelnością AD 3

Badanie walidacyjne kwestionariusza dotyczącego częstotliwości żywności wykazało, że spożycie orzechów było zgłaszane w miarę dokładnie; Współczynnik korelacji wynosił 0,75 dla korelacji między spożyciem ocenianej na podstawie podstawowego kwestionariusza żywieniowego a spożyciem ocenianym na podstawie czterech tygodniowych zapisów żywieniowych.32 Stwierdzenie zgonów
Naszym głównym punktem końcowym była śmierć z jakiejkolwiek przyczyny. Przeprowadziliśmy systematyczne przeszukiwanie istotnych rejestrów stanów i Narodowego Wskaźnika Śmierci. Wyszukiwanie to zostało uzupełnione sprawozdaniami członków rodziny i władz pocztowych. Za pomocą tych metod byliśmy w stanie ustalić ponad 98% zgonów w każdej kohorcie33
Lekarz, który nie był świadomy danych dotyczących spożycia orzechów i innych czynników ryzyka, dokonał przeglądu aktów zgonu i dokumentacji medycznej, aby sklasyfikować przyczynę zgonu według ósmej i dziewiątej rewizji Międzynarodowej Klasyfikacji Chorób. Zgony zostały zgrupowane w dziewięciu głównych kategoriach (Tabela S1 w dodatku uzupełniającym, dostępna wraz z pełnym tekstem tego artykułu).
Analiza statystyczna
Aby lepiej reprezentować długotrwałą dietę i zminimalizować wszelkie skutki zmiany osobowości, obliczyliśmy skumulowaną średnią spożycia orzechów. Ponieważ uczestnicy mogą zmieniać schematy dietetyczne po rozpoznaniu poważnej choroby, zawiesiliśmy dalsze aktualizowanie wszystkich zmiennych żywieniowych, gdy uczestnicy zgłosili diagnozę udaru, choroby serca, dławicy piersiowej lub raka, chociaż kontynuacja była kontynuowana aż do śmierci lub do końca okres nauki.
Wykorzystaliśmy modele proporcjonalnego hazardu Coxa do oszacowania współczynników hazardu i 95% przedziału ufności. Modele wielowymiarowe zostały dostosowane do znanych lub podejrzewanych predyktorów śmierci. Wartości P dla trendu zostały obliczone przy użyciu testu Walda dla zmiennej punktowej opartej na średniej liczbie porcji orzechów spożywanych dziennie dla każdej kategorii spożycia orzechów. Użyliśmy również regresji z ograniczoną liczbą sześciennych splajnów, aby elastycznie modelować skojarzenie.
Przeprowadziliśmy kilka analiz wrażliwości, aby przetestować solidność wyników. Aby zminimalizować wpływ palenia lub skrajnie niskiego lub wysokiego wskaźnika masy ciała (BMI, waga w kilogramach podzielona przez kwadrat wysokości w metrach) na wynikach, wykluczaliśmy uczestników, którzy kiedykolwiek palili lub mieli BMI mniej niż 18,5 lub więcej niż 40. Wykluczyliśmy również uczestników, którzy mieli cukrzycę na początku badania, i zawiesiliśmy aktualizację zmiennych dietetycznych po rozpoznaniu cukrzycy podczas badania. Aby ocenić wpływ całkowitego spożycia sodu, przestrzeganie diety śródziemnomorskiej (zgodnie z oceną według diety śródziemnomorskiej34), a spożycie oliwy z oliwek na wyniki, przeprowadziliśmy oddzielne analizy z dostosowaniem dla każdej z tych zmiennych
[podobne: darmowe leki dla seniorow, książeczka sanepidowska lekarz medycyny pracy, neurolog siedlce ]

Powiązane tematy z artykułem: darmowe leki dla seniorow książeczka sanepidowska lekarz medycyny pracy neurolog siedlce