Stowarzyszenie spożywania orzechów z całkowitą i specyficzną dla przyczyn śmiertelnością AD 4

Na koniec przeprowadziliśmy analizę, w której aktualizację zmiennych żywieniowych kontynuowano nawet po tym, jak uczestnik zgłosił diagnozę poważnej choroby przewlekłej. Aby rozwiać obawy, że okultystyczne choroby przewlekłe w latach poprzedzających diagnozę mogły mieć wpływ na schematy żywieniowe, w analizie, w której stale aktualizowaliśmy informacje żywieniowe po rozpoznaniu choroby przewlekłej, wyłączyliśmy pierwsze 2 lata danych kontrolnych i dodaliśmy 2-letni okres opóźnienia między oceną spożycia orzechów i każdym kolejnym okresem obserwacji (np. W NHS, używaliśmy spożycia orzechów z kwestionariusza z 1980 r. Na okres obserwacji od 1982 do 1984 r., I tak dalej).
Aby rozwiązać problem resztkowych zakłóceń za pomocą mierzonych zmiennych, dodatkowo skorygowaliśmy wskaźnik skłonności, który odzwierciedlał powiązania spożycia orzechów z innymi zmiennymi w modelu przystosowanym na wiele odmian.35 Ponadto, aby oszacować wpływ niezmierzonych zakłóceń na wyniki, użyliśmy analizy wrażliwości podejścia do tablic opisanej przez Schneeweiss36, aby określić, jak silna i niezrównoważona powinna być zmienna, aby zredukować asocjację do nieistotności. Przeprowadziliśmy oddzielne analizy wtórne orzeszków ziemnych i orzechów drzewnych, a także analizy stratyfikowane przez inne czynniki ryzyka. W przypadku tych analiz połączyliśmy kategorie wysokiego spożycia nakrętek, aby utrzymać statystyczną moc. Do sprawdzenia interakcji wykorzystano test współczynnika prawdopodobieństwa.
Współczynniki zagrożeń z modeli wielowymiarowych w każdej grupie zostały połączone przy użyciu modelu efektów losowych, co pozwoliło na heterogeniczność między badaniami. Wartości P dla heterogeniczności obliczono za pomocą statystyki Q. Analizy przeprowadzono przy użyciu pakietu statystycznego SAS (wersja 9.1, SAS Institute). Testy statystyczne były dwustronne, a wartości P mniejsze niż 0,05 uważano za wskazujące na istotność statystyczną.
Wyniki
Zużycie orzechów oraz czynniki żywieniowe i styl życia
Tabela 1. Tabela 1. Charakterystyka osobo-latek w zależności od częstotliwości spożywania orzechów. Podczas okresu obserwacji spożycie orzechów pozostawało względnie stałe (tabela S2 w dodatkowym dodatku). W porównaniu z uczestnikami, którzy spożywali orzechy rzadziej, ci, którzy spożywali orzechy częściej byli szczuplejsi, rzadziej palili, częściej ćwiczyli i częściej stosowali suplementy multiwitaminowe; spożywali także więcej owoców i warzyw i więcej pili alkoholu (Tabela i Tabela
Zużycie orzecha i całkowita śmiertelność
Tabela 2. Tabela 2. Całkowita śmiertelność w zależności od częstotliwości spożywania orzechów. Podczas 30 lat obserwacji (2 135 482 osobolat) wśród kobiet w NHS udokumentowaliśmy 16 200 zgonów; podczas 24 lat obserwacji (903 371 osobolat) wśród mężczyzn w HPFS udokumentowaliśmy 11 229 zgonów
[podobne: leki recepturowe przepisy, jak oddać szpik, mri głowy cena ]

Powiązane tematy z artykułem: jak oddać szpik leki recepturowe przepisy mri głowy cena