Stowarzyszenie spożywania orzechów z całkowitą i specyficzną dla przyczyn śmiertelnością AD 6

Ponadto, analiza wrażliwości 36 na podejście do tablicy wykazała, że niezamierzony czynnik zakłócający musiałby być silnie związany ze śmiertelnością (np. Przewidywane ryzyko względne, .0,60) lub zasadniczo brakiem równowagi pomiędzy uczestnikami, którzy jedli orzechy, a tymi, którzy tego nie robili (np. .40%). różnica w częstości występowania między tymi, którzy jedzą orzechy siedem lub więcej razy w tygodniu a nie nigdy) w celu złagodzenia odwrotnego powiązania w stopniu wystarczającym, aby nie było już istotne (tabele S6 i S7 w dodatkowym dodatku). Analizy podgrup
W oddzielnych analizach spożycia orzeszków ziemnych i orzechów drzewnych powiązania ze śmiertelnością całkowitą i przyczynowo-skutkową były podobne dla dwóch rodzajów orzechów (rysunek i tabela S8 w dodatkowym dodatku). Porównując spożycie orzechów dwa lub więcej razy w tygodniu bez spożycia orzecha, łączne współczynniki ryzyka dla śmiertelności po skorygowaniu na podstawie wielu zmiennych wynosiły 0,88 (95% CI, 0,84 do 0,93) dla orzeszków ziemnych i 0,83 (95% CI, 0,79 do 0,88) na orzechy.
Rycina 2. Rycina 2. Wskaźniki zagrożenia dla śmierci z jakiejkolwiek przyczyny w podgrupach. Wielosezonowe współczynniki ryzyka zgonu z jakiejkolwiek przyczyny wśród uczestników badania, którzy spożywali orzechy dwa lub więcej razy w tygodniu w porównaniu z osobami, które nigdy nie spożywały orzechów, zostały dostosowane do wieku; wyścigi; wskaźnik masy ciała; poziom aktywności fizycznej; status w odniesieniu do palenia tytoniu, czy przeprowadzono badanie fizyczne w celu przeprowadzenia badań przesiewowych, obecne stosowanie multiwitamin i obecne stosowanie aspiryny; status w wywiadach rodzinnych dotyczących cukrzycy, zawału mięśnia sercowego lub raka; status w odniesieniu do historii cukrzycy, nadciśnienia lub hipercholesterolemii; spożycie całkowitej energii, alkoholu, czerwonego lub przetworzonego mięsa, owoców i warzyw; oraz, w przypadku kobiet, stan menopauzy i stosowanie hormonów. Dalsze szczegóły tych zmiennych znajdują się na Rys. S1 w Dodatku Uzupełniającym. Wyniki zebrano przy użyciu modelu efektów losowych. P> 0,05 dla niejednorodności kobiet i mężczyzn we wszystkich kategoriach spożycia orzechów. Szacunki ryzyka dla innych kategorii spożycia orzechów przedstawiono w tabeli S9 w dodatkowym dodatku. Poziome linie reprezentują 95% przedziały ufności.
W analizach stratyfikowanych innymi potencjalnymi czynnikami ryzyka zgonu, we wszystkich podgrupach utrzymywała się odwrotna zależność między spożyciem nakrętek a śmiertelnością całkowitą (rysunek 2 i tabela S9 w dodatkowym dodatku). Chociaż zaobserwowano znaczące odwrotne powiązanie we wszystkich warstwach BMI, związek był silniejszy u uczestników z nadwagą lub otyłością niż u uczestników o normalnej wadze (P = 0,04 dla interakcji).
Dyskusja
W dwóch dużych prospektywnych kohortach amerykańskich stwierdzono istotną, zależną od dawki, odwrotną zależność między spożyciem orzechów a całkowitą śmiertelnością po dostosowaniu do potencjalnych czynników zakłócających.
[więcej w: test integracji sensorycznej, stomatolog gocław, złamanie podstawy czaszki ]

Powiązane tematy z artykułem: stomatolog gocław test integracji sensorycznej złamanie podstawy czaszki