Stowarzyszenie spożywania orzechów z całkowitą i specyficzną dla przyczyn śmiertelnością AD 7

W porównaniu z uczestnikami, którzy nie jedli orzechów, ci, którzy spożywali orzechy siedem lub więcej razy w tygodniu mieli o 20% niższą śmiertelność. Odwrotne związki obserwowano w przypadku większości głównych przyczyn zgonów, w tym chorób serca, raka i chorób układu oddechowego. Wyniki były podobne dla orzeszków ziemnych i orzechów drzewnych, a odwrotne powiązanie utrzymywało się we wszystkich podgrupach. Nasze wyniki są zgodne z wynikami poprzednich, mniejszych badań. Badanie zdrowia adwentystów wykazało, że w porównaniu ze spożywaniem orzechów mniej niż raz na tydzień, spożycie pięć lub więcej razy w tygodniu było związane ze zmniejszoną śmiertelnością całkowitą wśród białych, 24 czarnych, 25 i osób w podeszłym wieku, 26 o współczynnikach ryzyka w zakresie od 0,56 do 0,82. Podobnie, badanie kohorty w Wielkiej Brytanii, badanie Iowa Women s Health, 28 holenderskie badanie kohortowe, 30 i wcześniejsza analiza NHS29 wszystkie wykazały istotne odwrotne zależności pomiędzy spożyciem orzechów i całkowitą śmiertelnością. Na koniec, w niedawnej analizie wtórnej w ramach badania PREDIMED (Prevención con Dieta Mediterránea) 31 stwierdzono, że współczynnik ryzyka zgonu wynoszący 0,61 (95% CI, 0,45 do 0,83) dla spożycia więcej niż trzech porcji orzechów tygodniowo, jak w porównaniu z brakiem zużycia nakrętki.
Możliwe są różne wyjaśnienia naszych ustaleń. Obserwowane asocjacje mogą odzwierciedlać zakłócenia spowodowane przez niezmierzone lub źle mierzone zmienne. Jednak uczestnicy obu kohort dostarczyli szczegółowe i powtarzające się pomiary diety i stylu życia, co pozwoliło nam dokładnie kontrolować różne potencjalne czynniki zakłócające. Aby jeszcze bardziej zminimalizować zakłócenia za pomocą mierzonych zmiennych, zastosowaliśmy metodę skłonności-score, aby skorygować różnice między grupami porównawczymi, a wyniki pozostały w dużej mierze niezmienione. Ponadto, odwrotne powiązanie utrzymywało się w podgrupach zdefiniowanych przez potencjalne czynniki zakłócające, dodatkowo sugerując niezależne stowarzyszenie. Nie możemy wykluczyć możliwości pomylenia przez nieznane czynniki; jednak analiza wrażliwości na podejście macierzy36 wykazała, że potencjalny zakłócający efekt musiałby być dość duży, aby znacząco zmienić zaobserwowane asocjacje w tym badaniu. Ze względu na dużą liczbę ważnych czynników zakłócających zawartych w naszej analizie, z których wszystkie były regularnie aktualizowane podczas dalszych badań, wydaje się mało prawdopodobne, aby takie silne, niezmierzone pomyłki mogły w pełni wyjaśnić powiązania.
Odwrotna przyczynowość jest kolejnym możliwym wytłumaczeniem naszych odkryć, ponieważ osoby z przewlekłymi chorobami i złym stanem zdrowia mogą powstrzymać się od spożywania orzechów. Jednakże wykluczyliśmy uczestników z historią raka, choroby serca lub udaru mózgu w punkcie wyjściowym i zawiesiliśmy dalsze aktualizowanie wszystkich zmiennych żywieniowych, gdy uczestnicy zgłosili diagnozę udaru, choroby serca, dławicy piersiowej lub raka
[przypisy: Warszawa ginekolog, USG genetyczne, ginekologia ]

Powiązane tematy z artykułem: ginekologia USG genetyczne Warszawa ginekolog