Stowarzyszenie spożywania orzechów z całkowitą i specyficzną dla przyczyn śmiertelnością AD 8

Ponadto, wyniki pozostały znaczące, kiedy wykluczyliśmy pierwsze 2 lata obserwacji i dodaliśmy 2-letni okres opóźnienia między oceną spożycia orzechów i każdym kolejnym okresem obserwacji. Może istnieć obawa, że częste spożywanie orzechów może spowodować przyrost wagi. Jednak w tych dwóch kohortach zwiększone spożycie orzechów było związane z mniejszym przyrostem masy ciała.37 Podobnie, w innych prospektywnych badaniach kohortowych i badaniach klinicznych, zwiększone zużycie orzechów było związane ze zmniejszonym obwodem w talii, 38 mniejszym przyrostem masy ciała, 39,40 i zmniejszeniem ryzyko otyłości.40
Mocne strony tego badania obejmują jego perspektywiczne projektowanie, dużą próbę, 30-letnią obserwację z doskonałym wskaźnikiem obserwacji oraz powtarzaną ocenę zmiennych dotyczących diety i stylu życia. Jednak nasze badanie ma ograniczenia. Ponieważ spożycie orzechów było samoopisane, pewien błąd pomiaru jest nieunikniony. Jednak byliśmy w stanie zmniejszyć losowy błąd pomiaru poprzez uśrednienie przyjmowania orzechów łącznie z wielu punktów czasowych. Ponadto, ponieważ dane żywieniowe były zbierane prospektywnie, błędne raportowanie może być losowe, co prowadzi do niedoszacowania skojarzenia. Ponieważ brakowało danych na temat przygotowania orzechów (np. Solonych, przyprawionych, palonych lub surowych), nie byliśmy w stanie zbadać wpływu metody przygotowania na śmiertelność. Ograniczenie badanej próbki do pracowników służby zdrowia może zmniejszyć uogólnienie wyników, ale także potencjalnie zminimalizować resztkowe zakłócenia wynikające ze statusu społeczno-ekonomicznego. Ponadto mało prawdopodobne jest, aby procesy metaboliczne różniły się między pracownikami służby zdrowia a ogółem społeczeństwa.
Biorąc pod uwagę obserwacyjny charakter naszych badań, nie można stwierdzić, że zaobserwowany odwrotny związek między spożyciem orzechów i umieralnością odzwierciedla przyczynę i skutek. Jednak nasze dane są zgodne z wieloma dostępnymi danymi z badań obserwacyjnych i klinicznych, potwierdzającymi korzyści zdrowotne wynikające z konsumpcji orzechów w przypadku wielu przewlekłych chorób. 14-23 Ponadto, składniki odżywcze w orzechach, takie jak nienasycone kwasy tłuszczowe, wysokiej jakości białko błonnik, witaminy (np. kwas foliowy, niacynę i witaminę E), minerały (np. potas, wapń i magnez) oraz związki fitochemiczne (np. karotenoidy, flawonoidy i fitosterole) mogą powodować działanie kardioprotekcyjne, przeciwnowotworowe, przeciwzapalne i właściwości przeciwutleniające.1,2 Rzeczywiście, badania kliniczne wykazały, że spożywanie orzechów ma korzystny wpływ na niektóre pośrednie wskaźniki chorób przewlekłych, takie jak wysoki poziom cholesterolu, utlenianie 3, dysfunkcja śródbłonka 6,7, 13 hiperglikemia, 6,10 i insulinooporność .11,12 Ponadto najnowsze wyniki badania PREDIMED wykazały ochronny wpływ diety śródziemnomorskiej na chorobę sercowo-naczyniową, a jednym z elementów diety była dostępność średnio 30 g orzechy dziennie
Podsumowując, nasza analiza próbek z tych dwóch prospektywnych badań kohortowych wykazała znaczące odwrotne powiązania spożycia orzechów z całkowitą i śmiertelnością związaną z konkretną przyczyną Niemniej jednak obserwacje epidemiologiczne ustalają związki, a nie przyczynowość, i nie wszystkie wyniki badań obserwacyjnych zostały potwierdzone w kontrolowanych, randomizowanych badaniach klinicznych.
[patrz też: ginekolog Warszawa Śródmieście, serwis niszczarek, rewitalizacja pochwy ]

Powiązane tematy z artykułem: ginekolog Warszawa Śródmieście rewitalizacja pochwy serwis niszczarek